Pages

Thursday, December 31, 2009

KeIsTimeWaan GrAduaN IPG..

PUTRAJAYA: Penempatan graduan lulusan Sarjana Muda Pendidikan daripada Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) di sekolah hanya akan dilakukan berdasarkan kekosongan jawatan dan pengkhususan mereka.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi, berkata ia kerana kementerian terpaksa memberi keutamaan kepada graduan Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) lulusan 27 Institut Pendidikan Guru (IPG) di seluruh negara.

“IPG melatih guru bagi memenuhi keperluan Kementerian Pelajaran berbanding IPTA yang kebanyakannya bertujuan memenuhi permintaan sektor swasta.


“Sebab itulah, dalam soal penempatan sekolah, keutamaan akan diberikan kepada lulusan KPLI dan jika ada kekosongan baru kita menempatkan graduan lulusan IPTA tetapi ia bergantung kepada kekosongan serta bidang pengkhususan yang diambil ketika di universiti,” katanya kepada media selepas menyampaikan hadiah kepada pemenang Anugerah Kualiti peringkat kementerian di sini, semalam.

Justeru, Mohd Puad berkata, isu penempatan tidak seharusnya timbul kerana proses penempatan semua graduan KPLI dari IPG sudah selesai untuk sesi persekolahan yang bermula Ahad dan Isnin ini.

Tuesday, December 29, 2009

RoKok@RoKaK...


Perokok dianggap orang kaya selepas harga baru

KUALA LUMPUR: Tabiat tidak merokok mungkin dicadangkan sebagai prasyarat untuk belia dan pelajar yang memohon bantuan kerajaan, kata Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ahmad Shabery Cheek.

Beliau berkata, perokok tidak layak memperoleh bantuan kerajaan kerana penetapan harga minimum rokok RM6.40 bagi 20 batang mulai Jumaat ini, menjadikan ia sebagai barangan mewah yang hanya layak dimiliki oleh orang kaya.




Katanya, cadangan itu disuarakan kerana banyak pihak terutama selepas belia dan pelajar masih mampu membeli rokok meskipun harga rokok sudah beberapa kali dinaikkan.

"Menjadikan rokok sebagai barang tidak mudah dicapai, mahal serta menganggap perokok sebagai orang kaya akan memastikan belia yang merokok tidak akan merengek pada kementerian untuk mendapatkan bantuan kerana mendakwa mereka miskin.

"Kita akan katakan pada perokok bahawa mereka tidak berhak untuk meminta apa-apa kerana rokok adalah barang mewah sebagaimana orang kaya memakai kereta Mercedes atau Ferrari.

"Melainkan ada orang yang ingin kekal dengan cara hidup begitu dan dikaitkan dengan orang kaya, itu pilihan mereka dan mereka mesti bayar," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Persidangan Belia Negara di sini, semalam.

Beliau juga melepaskan 70 peserta Ekspedisi 1Belia 1Malaysia ke 10 negeri di Semenanjung membabitkan perjalanan sejauh lebih 4,000 kilometer yang dijangka mengambil masa enam hari berakhir 2 Januari ini.

Semalam akhbar melaporkan mengenai penetapan harga minimum rokok apabila Kementerian Kesihatan menguatkuasakan Peraturan Harga Minimum Rokok dan Larangan Promosi Harga menerusi Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau (Pindaan) (No.2) 2009 yang diwartakan.

Ahmad Shabery berkata, pertimbangan sama juga boleh digunakan terhadap pelbagai penerima bantuan, termasuk peserta Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT).

Katanya, walaupun tiada peruntukan undang-undang mengenainya, ia sepatutnya dijadikan pertimbangan sebelum memutuskan pihak yang layak menerima bantuan, sekali gus dapat membersihkan senarai penerima bantuan dalam pangkalan data e-Kasih.

"Pada saya rokok adalah barang mewah yang tak sepatutnya dimiliki oleh penerima bantuan dan mereka tidak layak memohon sebarang bantuan kerajaan," katanya

Mengulas cadangan pelbagai pihak supaya kementerian itu turut mempertimbangkan untuk menyalurkan hasil cukai rokok pada pembangunan sukan lain selain bola sepak, Ahmad Shabery berkata dana itu boleh disalurkan pada pelbagai kegiatan sihat, termasuk aktiviti belia.

Katanya, kertas cadangan mengenainya akan dikemukakan kepada Kabinet 6 Januari depan.

Sementara itu, lebih 80 peratus pertubuhan belia di negara ini tidak lagi diterajui oleh pemimpin berusia lebih 40 tahun apabila Akta Pertubuhan Belia dan Pembangunan Belia 2007 dikuatkuasakan awal bulan depan.

"Peralihan kuasa kepada pemimpin lebih muda berjalan dengan baik. Pemimpin yang baik bukan kerana lama memegang jawatan tetapi bagaimana dia membina satu proses kesinambungan yang berkesan dalam pertubuhan," katanya yang mengakui ada pemimpin pertubuhan belia berusia lebih 70 tahun hingga menjadikan pertubuhan itu tidak relevan dan sukar didekati golongan belia.

Saturday, December 19, 2009

SALAM MAAL HIJRAH....

MALAYSIA BOLEH!!!


PENANTIAN 20 THN BERAKHIR....


Penjaga gol Vietnam, Bui Tan Truong (dua dari kanan) tidak mampu menyelamatkan

bola yang tertampan masuk oleh rakan sepasukannya, Mai Xuan Hop yang cuba

menahan sepakan daripada barisan penyerang Malaysia.



TAHNIAH!!


Friday, November 6, 2009

JEMPUTAN PERKAHWINAN....





SEMOGA KEKAL SAMPAI KE SYURGA......

Friday, October 30, 2009

SwEeT mEMorY at KT 2...


Muzium KT....



Pendatang tanpa izin menunggu giliran utk dhantr pulang hehe...




TTI..Masjid Kristal





Masjid Terapung




kat tepi pantai....



Berkata Imam Syafie

من تعلم القران عظمت قيمته، ومن نظر في الفقه نبل قدره، ومن تعلم اللغة رق طبعه، ومن تعلم الحساب جزل رأيه،ومن كتب الحديث قويت حجته، ومن لم يصن نفسه لم ينفعه علمه.

Terjemahan

Barangsiapa yang mempelajari Al-Quran,akan nilai dirinya, barangsiapa yang merenung dan mempelajari fekah maka akan mulia kedudukannya,barangsiapa yang mempelajari bahasa akan lembut jiwanya,barangsiapa yang mempelajari matematik akan kuat fikiranya, barangsiapa menulis hadis akan kuat hujahnya, dan barangsiapa tidak memelihara didrinya daripada maksiat maka ilmunya tidak memberi menfaat kepada dirinya


-friendz 4ever-

Thursday, October 29, 2009

SwEeT mEMorY at KT...



Tepat jam 8.00am smua b'siap sedia utk memulakan pengembaraan di ketuai oleh 3 driver utama:
  1. SATRIA-Dr. 'Izzat Syahir
  2. ViVA-Prof. Afizi Md Ali
  3. WAJA-Ir. Ariff



1st place: BUKIT KLUANG
(yg pelik Kluang tu kat Johor tp bukitnye kat Besut plok ek hehehe)



Friday, October 23, 2009

Bentuk fizikal bukan syarat jadi GURU??

Bentuk fizikal bukan syarat jadi guru

PUTRAJAYA 22 Okt. - Kementerian Pelajaran menolak sebarang unsur diskriminasi dalam proses pemilihan guru pelatih berdasarkan bentuk fizikal individu.

Merujuk isu melibatkan Joanna Gilbert Asson, 29, yang mendakwa diarahkan meninggalkan Kolej Latihan Guru Rajang di Bintangor kerana bertubuh gemuk, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kementerian tidak mempraktikkan dasar berkenaan.

Mengulas kes itu yang dilaporkan sebuah akhbar berbahasa Inggeris semalam, beliau berkata, Ketua Pengarah Pelajaran telah diarah menjalankan siasatan terhadap dakwaan tersebut.

''Berdasarkan standard kriteria, Joanna telah berjaya dalam proses pemilihan dan layak sebagai pelatih baru untuk kursus latihan guru pasca siswazah.

''Kementerian dimaklumkan Joanna telah melapor diri untuk pendaftaran pada 22 Jun dan selepas itu membuat keputusan menarik diri daripada kursus berkenaan serta menuntut semula yuran pendaftaran," kata beliau dalam khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada Utusan Malaysia hari ini.

Laporan akhbar berkenaan mendakwa Joanna telah diarahkan oleh seorang pegawai di institusi itu supaya kembali semula ke situ pada tahun depan hanya selepas dia berjaya menurunkan berat badannya.

Muhyiddin seterusnya berharap Joanna akan mengkaji semula keputusannya menarik diri menyertai kursus berkenaan.

Bentuk fizikal bukan syarat jadi GURU??

Bentuk fizikal bukan syarat jadi guru

PUTRAJAYA 22 Okt. - Kementerian Pelajaran menolak sebarang unsur diskriminasi dalam proses pemilihan guru pelatih berdasarkan bentuk fizikal individu.

Merujuk isu melibatkan Joanna Gilbert Asson, 29, yang mendakwa diarahkan meninggalkan Kolej Latihan Guru Rajang di Bintangor kerana bertubuh gemuk, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kementerian tidak mempraktikkan dasar berkenaan.

Mengulas kes itu yang dilaporkan sebuah akhbar berbahasa Inggeris semalam, beliau berkata, Ketua Pengarah Pelajaran telah diarah menjalankan siasatan terhadap dakwaan tersebut.

''Berdasarkan standard kriteria, Joanna telah berjaya dalam proses pemilihan dan layak sebagai pelatih baru untuk kursus latihan guru pasca siswazah.

''Kementerian dimaklumkan Joanna telah melapor diri untuk pendaftaran pada 22 Jun dan selepas itu membuat keputusan menarik diri daripada kursus berkenaan serta menuntut semula yuran pendaftaran," kata beliau dalam khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada Utusan Malaysia hari ini.

Laporan akhbar berkenaan mendakwa Joanna telah diarahkan oleh seorang pegawai di institusi itu supaya kembali semula ke situ pada tahun depan hanya selepas dia berjaya menurunkan berat badannya.

Muhyiddin seterusnya berharap Joanna akan mengkaji semula keputusannya menarik diri menyertai kursus berkenaan.

Monday, October 5, 2009

Facebook Membunuh Rakyat Palestin?

Facebook Membunuh Rakyat Palestin?
www.iLuvislam.com
Nur Syamimi Mohamad Napis
Editor : Im Koyube


Kini, anak kecil yang dibangku sekolah rendah pun sudah tahu menggunakan perkhidmatan internet, kerana segalanya di hujung jari. Seorang kanak-kanak lelaki berumur 10 tahun di tanya, "Mengapa guna internet? Adakah sebarang kerja sekolah yang diberi oleh guru yang memerlukan adik untuk menggunakan internet?" Balasnya, "Tidak. Saya nak tengok gambar kakak dan abang saya di luar negara sana." Ditanya kembali, "Bagaimana?". Di balas, "Tengok dekat Facebook atau Friendster mereka." Zaman ini amat mudah. Walau jauh beribu kilometer, jika rindu, hanya sekali klik dan beberapa taipan di papan kunci (keyboard), rindu yang terpalit di hati pasti terubat.

Facebook. Jika ada yang tidak pernah dengar perkataan tersebut, agak mustahil. Tetapi, jika ada yang tidak mempunyai akaun pada laman tersebut, bukanlah suatu yang pelik. Jika dulu, kalau orang bertanya, kenapa diri tak punya akaun Facebook? Mungkin ada yang menjawab, "tak perlu sangat kot." Tapi kini, jika soalan yang sama di ajukan, ada yang menjawab dengan jawapan yang agak simbolik, "sebab tak nak bunuh orang Palestin!". Bagi mereka yang tidak tahu hujung pangkal, pastinya pernyataan tersebut akan membawa kepada seribu satu persoalan, yang seharusnya dirungkaikan satu demi satu.

Semua sedia maklum bahawa laman tersebut di asaskan oleh seorang anak muda berbangsa Yahudi-Amerika, iaitu Mark Zuckerberg. Mengupas peribadi beliau, beliau ialah salah seorang pelajar yang pernah menuntut di universiti yang terulung di dunia, iaitu University Harvard. Namun begitu, di atas kesalahan yang yang telah dilakukan oleh beliau, akhirnya, beliau telah meninggalkan zaman pengajian beliau di institut pengajian tersebut.

Apa yang menyebabkan terdapatnya dakwaan yang mengatakan Facebook memberi sumbangan kepada pembunuhan rakyat di Palestin adalah kerana Mark, sebagai CEO, merupakan salah seorang ahli aktif di dalam Alpha Epsilon Pi Fraternity (AEPi). AEPi adalah sebuah persatuan yang di anggotai oleh mereka yang berketurunan Yahudi Amerika Utara. Fungsinya lebih kurang sama seperti persatuan-persatuan biasa lain, dan diantaranya adalah menjaga kebajikan ahli-ahli. Berdasarkan kepada laman AEPi, persatuan ini sering memberi bantuan dari segi kewangan kepada beberapa pertubuhan yang menyokong kepada Israel. Salah sebuahnya adalah American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).

AIPAC secara umumnya adalah sebuah jawatankuasa yang membantu Israel supaya sentiasa mendapat sokongan kuat daripada Amerika. Antara kejayaan yang telah dibawa oleh AIPAC termasuklah membuat beberapa resolusi bagi menyokong dan mempertahankan hak Israel dalam menghadapi puak terrorist, yang dinamakan mereka sebagai Hamas dan Hizballah[1]. Sebagaimana kita mempercayai dan meletakkan harapan yang tinggi kepada para remaja/ belia, begitu juga dengan mereka. Pertubuhan ini percaya bahawa kunci kepada kekukuhan hubungan US-Israel pada masa hadapan adalah dengan mendidik para pemimpin belia yang ada hari ini. Justeru itu, mereka mewujudkan ‘AIPAC on Campus'. Program latihan AIPAC (AIPAC's training program) bekerjasama dengan sekolah-sekolah tinggi (high school), dan pelajar-pelajar universiti (sama ada undergraduate ataupun postgraduate) dalam melatih para pelajar bagaimana untuk mengukuhkan hubungan US-Israel melalui penglibatan di dalam bidang politik[2]. Program ini dinamakan sebagai AIPAC's Political Leadership Development Program. Pemimpin-pemimpin muda ini juga akan turut dilatih untuk menjadi seorang yang pro-Israel[3]. Disebutkan juga di dalam laman web AEPi, bahawa ramai pemimpin terbaik AEPi bergiat aktif dalam AIPAC di kampus mereka[4]. Melalui penerangan-penerangan diatas, dapat dilihat bahawa terdapat kerjasama di antara AEPi dan AIPAC.

AEPi juga adalah sebuah pertubuhan yang memerlukan komitmen daripada ahli-ahlinya sepanjang hayat. Alumni AEPi adalah antara mereka yang akan memberikan sumbangan kepada pertubuhan ini sama ada dari segi kewangan, mahupun kepakaran[5]. Disebabkan hal ini, ada pihak yang mendakwa bahawa Mark Zuckerberg, sebagai salah seorang alumni AEPi, secara tidak langsung terlibat dalam menyediakan ‘kemudahan' kepada pihak Israel untuk terus menyerang Palestin.


Jadi, bagaimana pula Facebook boleh menyumbang kepada Israel sedangkan ianya hanyalah sebuah laman yang menawarkan perkhidmatan percuma kepada pengguna yang mahu mendaftar? Dari mana datangnya sumber kewangan Facebook seperti yang diwar-warkan? Sebagaimana laman web lain yang menyediakan bahagian untuk pengiklanan di laman mereka, begitu juga dengan Facebook. Melalui iklan-iklan tersebut, secara tidak langsung akan menjana pendapatan kepada Facebook. Apabila sesuatu iklan dipaparkan di sebuah laman web, pihak yang bertanggungjawab mengeluarkan iklan tersebut perlu membuat bayaran diatas ruang yang di'sewa'. Terdapat beberapa sistem yang digunakan sebagai cara bayaran bagi sesebuah iklan di Facebook[6]. Salah satu sistem yang digunakan adalah Pay per click (PCP)[7]. Melalui sistem ini, pemilik ruang sewa akan dibayar sewa iklan berdasarkan bilangan kunjungan yang diterima oleh sesebuah laman, melalui iklan yang di paparkan. Jika banyak kunjungan yang diterima, maka bayaran yang akan diterima oleh pemilik ruang sewa juga akan meningkat. Sistem lain yang digunakan adalah Pay per Impression[8]. Bagi sistem ini pula, pemilik ruang sewa akan dibayar sewa bagi setiap kali iklan dipaparkan di laman mereka. Terdapat laman web yang menggilirkan paparan iklan di laman mereka disebabkan oleh banyaknya mendapat tempahan iklan dengan keadaan ruang sewa yang terhad. Maka, di dalam suatu masa, hanya beberapa iklan sahaja yang akan dipaparkan.

Berdasarkan kedua-dua sistem pengiklanan ini, kedua-duanya akan memberi manfaat kepada pemilik ruang sewa, tambahan pula, jika laman tersebut sentiasa mendapat kunjungan yang ramai daripada para pengguna internet. Ianya dapat dilihat di laman tersebut sendiri. Facebook menawarkan harga pengiklanan serendah US $1 satu hari[9]. Jika satu hari 100 orang pengguna Facebook tertarik dengan iklan yang dipaparkan di Facebook, dan langsung mengambil langkah untuk ke laman web tersebut, maka, akan menyumbanglah dia kepada peningkatan ekonomi Facebook.

Selain itu, Facebook turut menjana ekonomi dengan aplikasi-aplikasi yang terdapat di dalamnya. Bagi setiap aplikasi yang direka dan dihantar oleh pengguna, Facebook mengenakan bayaran terhadapnya. Bayaran tersebut tertakluk kepada status penghantar aplikasi, seperti golongan pelajar sama ada golongan bekerjaya. Harga yang paling rendah ditawarkan adalah kepada golongan pelajar iaitu sebanyak $175[10].

Seperti mana laman-laman web yang terdapat di alam maya ini, Facebook juga berhak mendapatkan keuntungan diatas perkhidmatan yang telah mereka berikan kepada masyarakat, terutamanya para penggunanya. Ada sesetengah pihak yang menggunakannya sebagai salah satu cara untuk mengekalkan hubungan dengan kaum keluarga mahupun sahabat handai. Malah, ada juga segelintir yang menjadikannya sebagai medan dakwah. Walaupun sepotong ayat ditulis, jika dicampakkan oleh Allah hidayah ke dalam hati seseorang, tidak mustahil dakwah itu akan menampakkan kesannya, walaupun ada yang mengatakan alasan dakwah itu sebagai yang lapuk.

Orang-orang awam dan pengguna seperti kita, sukar untuk mengetahui kebenaran disebalik dakwaan-dakwaan yang dibuat. Satu demi satu maklumat dicungkil untuk melihat perkaitan Facebook dengan organisasi-organisasi yang terlibat dalam usaha ‘menghilangkan' Palestin daripada peta dunia. Hakikatnya kita hanyalah pengguna Facebook yang berusaha untuk memanfaatkan kemudahan yang ada. Juga, jika ketika sesi pendaftaran pengguna (user sign up) dilakukan, tertulis disitu ‘Facebook menyokong Zionisme', adalah suatu yang mustahil pengguna Facebook akan meningkat kepada angka yang ada seperti hari ini[11].

Hari ini, jika di lihat dan di cari melalui enjin pencari (search engine), banyak dakwaan yang menunjukkan hasil ekonomi yang diperoleh daripada Facebook menyumbang kepada Zionis yang bertapak di Israel. Antaranya adalah apabila Mark Zuckerberg turut tersenarai sebagai selebriti yang hadir ke perayaan sambutan ke-60 Israel pada tahun 2008[12]. Bagi menentukan kebenarannya, tentu sahaja bukan mudah, kerana seseorang mampu untuk berbuat apa sahaja bagi melindungi diri sendiri. Namun, kita sedar bahawa pokok tidak akan bergoyang jika tiada angin. Apa yang perlu ialah sentiasa berhati-hati. Gunakan Facebook sebaik mungkin. Jika dakwaan mengatakan hanya dengan sekali log in, kita telah menyumbang kepada kekayaan Facebook, maka, kurang kan ‘kemasukan' kita ke dalam Facebook. Apabila benar-benar terasa ada kepentingannya, barulah log in. Jika terasa tidak bertambah amal dalam diri, elakkan daripada melakukannya. Hal ini adalah kerana, segala perubahan terletak pada diri kita. Masih banyak urusan di luar sana yang perlu kita lakukan, selain untuk selalu log in ke dalam Facebook.

Kata-kata yang dipetik daripada pencarian di internet hari ini, ‘log out and get a life outside there... see the skies!'

Tidakkah mereka memerhatikan burung-burung yang mengembangkan dan mengatupkan sayapnya di atas mereka? Tidak ada yang menahannya (di udara) selain Yang Maha Pengasih. Sungguh, Dia Maha Melihat segala sesuatu[13].






Disediakan oleh,
Nur Syamimi Mohamad Napis
Setiausaha Media I iLuvislam.com

Tuesday, September 29, 2009

Guru tidak dibenar simpan janggut

DUSHANBE 28 Sept. - Guru-guru yang berusia bawah 50 tahun di Tajikistan tidak lagi dibenarkan menyimpan janggut, namun dibenarkan untuk mengajar dengan memakai but hujan, menurut peraturan baru kerajaan yang dikeluarkan hari ini.

“Lelaki yang berusia lebih 50 tahun dibenarkan menyimpan janggut yang panjangnya tidak melebihi tiga sentimeter, manakala golongan muda pula mesti tampil kemas,” menurut salinan dekri kementerian pelajaran yang dilaporkan secara meluas oleh akhbar tempatan.

“Manakala untuk kasut, apa-apa sahaja kasut yang bertutup penuh adalah dibenarkan, termasuk kasut pelapis,” tambahnya.

Tajiskistan, sebuah negara miskin di Asia Tengah yang bersempadan dengan Afghanistan berkata, peraturan tersebut merupakan sebahagian daripada pembaharuan pendidikan yang bertembung dengan mentaliti dan cara hidup rakyat tempatan.

Mereka yang berjanggut panjang sering dicurigai oleh pihak kerajaan dan pernah mencetuskan perang saudara terhadap orang Islam pada tahun 1990-an, menyebabkan berpuluh-puluh ribu kematian selain menghancurkan ekonomi negara itu.

Kasut pelapis dan sepasang but kalis air yang diperbuat daripada getah sangat popular di kalangan petani di luar bandar dan dilihat sebagai keperluan yang mampu melindungi dari hujan yang sering melanda negara bergunung-ganang tersebut. - AFP

Thursday, August 13, 2009

sEmUAnya MiLikNYA...

USTAZ Asri Ibrahim, ketua kumpulan nasyid Rabani yang rebah sewaktu sidang akhbar Rancangan Syuhada di Angkasapuri RTM dibawa ke Pantai Medical Centre sebelum disahkan meninggal dunia pada jam 11pagi tadi

Hari ini tepat jam 11am telah perginya sebutir permata menghadapNYA....


Ust Asri atau nama penuhnya Asri Ibrahim, 40 ketua kumpulan nasyid Rabbani meninggal dunia di Hospital Pantai akibat serangan sakit jantung..


AL-FATEHA....


Untuk Renungan Bersama....


TANDA-TANDA KEMATIAN UNTUK ORANG ISLAM

(KURSUS PENYELENGGARAAN JENAZAH OLEH USTAZ ABDULLAH MAHMUD -KOR AGAMA TENTERA DARAT DI SURAU ANSAR,LORONG KIRI 5,JALAN DATUK KERAMAT,KUALA LUMPUR)

Adapun tanda-tanda kematian mengikut ulamak adalah benar dan ujud cuma amalan dan ketakwaan kita sahaja yang akan dapat membezakan kepekaan kita kepada tanda-tanda ini. Rasulallah SAW diriwayatkan masih mampu memperlihat dan menceritakan kepada keluarga dan sahabat secara lansung akan kesukaran menghadapi sakaratulmaut dari awal hinggalah akhirnya hayat Baginda. Imam Ghazali rahimahullah diriwayatkan memperolehi tanda-tanda ini sehinggakan beliau mampu menyediakan dirinya untuk menghadapi sakaratulmaut secara sendirian. Beliau menyediakan dirinya dengan segala persiapan termasuk mandinya, wuduknya serta kafannya sekali cuma ketika sampai bahagian tubuh dan kepala sahaja beliau telah memanggil abangnya iaitu Imam Ahmad Ibnu Hambal untuk menyambung tugas tersebut. Beliau wafat ketika Imam Ahmad bersedia untuk mengkafankan bahagian mukanya. Adapun riwayat -riwayat ini memperlihatkan kepada kita sesungguhnya Allah SWT tidak pernah berlaku zalim kepada hambanya.Tanda-tanda yang diberikan adalah untuk menjadikan kita umat Islam supaya dapat bertaubat dan bersedia dalam perjalanan menghadap Allah SWT. Walaubagaimanapun semua tanda-tanda ini akan berlaku kepada orang-orang Islam sahaja manakala orang-orang kafir iaitu orang yang menyekutukan Allah nyawa mereka ini akan terus direntap tanpa sebarang peringatan sesuai dengan kekufuran mereka kepada Allah SWT.Adapun tanda-tanda ini terbahagi kepada beberapa keadaan :


Tanda 100 hari sebelum hari mati.

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.


Tanda 40 hari sebelum hari mati

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikatmaut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikatmaut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikatmaut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.


Tanda 7 hari

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.


Tanda 3 hari


Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.


Tanda 1 hari

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.Tanda akhirAkan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.


PENUTUP

Sesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT semuga kita adalah di antara orang-orang yang yang dipilih oleh Allah yang akan diberi kesedaran untuk peka terhadap tanda-tanda mati ini semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan samada dari Allah SWT mahupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang piutang kita. Walau bagaimanapun sesuai dengan sifat Allah SWT yang maha berkuasa lagi pemurah lagi maha mengasihani maka diriwatkan bahawa tarikh mati seseorang manusia itu masih boleh diubah dengan amalan doa iaitu samada doa dari kita sendiri ataupun doa dari orang lain. Namun ianya adalah ketentuan Allah SWT semata-mata.

Oleh itu marilah kita bersama-sama berusaha dan berdoa semuga kita diberi hidayah dan petunjuk oleh Allah SWT serta kelapangan masa dan kesihatan tubuh badan dan juga fikiran dalam usaha kita untuk mencari keredhaan Allah SWT samada di dunia mahupun akhirat. Apa yang baik dan benar itu datangnya dari Allah SWT dan apa yang salah dan silap itu adalah dari kelemahan manusia itu sendiri. WALLAHUA`LAM


p/s: adakah kte telah bersedia untuk menghadapNYA..renung2kn...

Wednesday, August 5, 2009

SYAABAN....

SAIDATINA Aishah r.a ada berkata, Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: "Semua manusia dalam kelaparan pada hari kiamat kecuali nabi-nabi dan keluarga mereka, juga orang yang berpuasa pada Rejab, Syaaban dan Ramadan. Sesungguhnya mereka dalam keadaan kenyang, tidak lapar dan tidak haus."

Bulan yang dinyatakan dalam hadis terbabit adalah antara yang disebut-sebut banyak kelebihan, sehingga hadis berkenaan menyatakan mereka yang berpuasa tidak akan lapar dan haus pada hari kiamat kelak.


Dalam memberikan penjelasan berkaitan tiga bulan yang berturut-turut itu, ada pihak membuat perumpamaan tahun dengan pohon, iaitu Rejab umpama waktu keluarnya daun, Syaaban diumpamakan keluarnya bunga dan Ramadan umpama buahnya.

Abu Hurairah berkata Rasulullah bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya Rejab bulan Allah dan Syaaban itu bulanku, manakala Ramadan itu bulan umatku." (Riwayat Imam Bukhari dan Imam Muslim).

Ketiga tiga bulan disebut Nabi s.a.w itu adalah bulan rahmat, kasih sayang dan kesejahteraan. Bulan yang penuh keberkatan dan keampunan.

Sesetengah ulama menyatakan bulan Rejab adalah kesempatan untuk meminta ampun daripada segala dosa manakala bulan Syaaban untuk memperbaiki diri daripada

segala macam cela dan Ramadan adalah waktu menyucikan hati dan jiwa.

Syaaban bermaksud berpecah atau bercerai-berai. Ia dinamakan demikian kerana pada bulan itu masyarakat Arab dulu bertempiaran ke serata tempat untuk mencari air, sehingga ada yang mencarinya sampai ke gua.

Ia juga diertikan demikian kerana menjadi 'bulan pemisah' iaitu memisahkan antara bulan Rejab dan Ramadan.

Nabi s.a.w menjelaskan Syaaban mengandungi keutamaan dan kebaikan yang banyak, dengan nilai berganda bagi mereka melaksanakan kebaikan dan ibadat dengan ikhlas dan bersungguh.

Baginda bertanya kepada sahabat, maksudnya: "Tahukah kamu sekalian mengapa bulan ini dinamakan Syaaban?" Mereka menjawab: "Allah dan Rasul-Nya yang lebih

mengetahui."

Baginda menjawab: "Kerana pada bulan ini bercabang banyak kebaikan."

Dengan keutamaan yang ada pada Syaaban ini, Baginda memanfaatkan kesempatan untuk meningkatkan prestasi ibadat dan amal kebaikan sehingga seolah-olah Baginda tidak pernah melakukan sedemikian pada bulan lain.

Nabi s.a.w sendiri sering berpuasa pada bulan ini.

Daripada Saidatina Aishah, beliau berkata maksudnya: "Adalah Rasulullah s.a.w sering berpuasa hingga kami menyangka yang Baginda berpuasa berterusan dan Baginda sering berbuka sehingga kami menyangka yang Rasulullah akan berbuka seterusnya.

"Aku tidak pernah melihat Baginda berpuasa sebulan penuh kecuali pada Ramadan dan aku tidak pernah melihat Baginda berpuasa sunat dalam sebulan yang lebih banyak di bulan Syaaban." (Riwayat Imam Bukhari dan Muslim)

Hadis ini menerangkan kepada umat Islam sekalian, Syaaban memang bulan sangat digalakkan beramal ibadat selain bulan lain, sesuai dengan statusnya sebagai gerbang Ramadan.

Rasulullah s.a.w pernah mengumpamakan bulan Syaaban dengan keutamaan diri Baginda sendiri ke atas nabi lain.

Sabda Baginda bermaksud: "Keutamaan Syaaban ke atas bulan yang lain adalah seperti keutamaan saya di atas semua nabi lain sedangkan keutamaan bulan Ramadan ke atas semua bulan yang lain adalah seperti keutamaan Allah Taala ke atas makhluk-Nya."

Antara amalan yang digalakkan pada bulan Syaaban ialah memperbanyakkan ibadat sunat termasuk puasa, doa, zikir, selawat dan bertaubat daripada kesalahan yang dilakukan.

Walaupun amalan ini sukar, ganjaran yang menanti adalah berganda. Ibadat sunat pada Syaaban juga sebagai persediaan untuk lebih cergas beribadat siang dan malam pada Ramadan.

Syaaban juga adalah bulan di mana setiap doa orang beriman akan dimakbulkan Allah, sebagaimana dinyatakan Abdullah Umar dalam riwayatnya mengenai hadis Nabi iaitu Rasulullah bersabda yang bermaksud: "Antara solat lima waktu yang doanya tidak ditolak ialah sewaktu malam Jumaat, pada malam 10 Muharam, pada malam pertengahan bulan Syaaban dan pada dua malam raya iaitu malam hari raya Aidilfitri dan Aidiladha."

Rasulullah s.a.w bersabda: "Itulah bulan Syaaban di mana manusia lalai mengenainya iaitu antara bulan Rejab dan Ramadan, ia adalah bulan di mana segala amalan diangkat kepada Tuhan pemilik sekalian alam. Maka aku sangat suka sekiranya amalanku diangkat sedangkan pada masa itu aku dalam keadaan berpuasa." (Hadis Riwayat Ahmad)

Dalam sejarah umat Islam, bulan Syaaban juga menyaksikan beberapa peristiwa penting seperti perubahan arah kiblat dari Masjidil Aqsa di Baitulmaqdis ke arah Masjidil Haram di Makkah.

Pada bulan ini juga berlaku peperangan Bani Mustaliq iaitu pada Isnin hari kedua Syaaban tahun ke-5 Hijrah, Rasulullah s.a.w bersama 700 tentera pejalan kaki dan 30 tentera berkuda menuju ke wilayah Bani al-Mustaliq.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Sesiapa yang memuliakan Syaaban, bertakwa kepada Allah dan taat kepada-Nya serta menahan diri daripada perbuatan maksiat, Allah mengampuni semua dosanya dan menyelamatkan dia pada satu tahun itu daripada semua bencana dan penyakit."

-idris@hmmetro.com.my-

P/S: jom kwn2 kte berpuasa sunat...smge kte2 sme2 mndapat keberkatanNYA..

Tuesday, August 4, 2009

JOM MAKAN PEDAS_PEDAS....

Penyelidik dapati komponen aktif cili hapus ketumbuhan barah pankreas

LONDON: Makanan pedas bercili bukan sekadar memberi keenakan tersendiri, tetapi kini didakwa sebagai ramuan utama generasi baru ubat antibarah yang boleh membunuh sel ketumbuhan tanpa sebarang kesan sampingan.

Akhbar The Independent memetik saintis terkenal Britain, Dr Timothy Bates yang juga penyelidik Universiti Nottingham, mendakwa Capsaicin – komponen aktif cili didapati menghasilkan keputusan menakjubkan apabila dapat menghapuskan sejenis sel ketumbuhan barah pankreas – antara barah yang sukar dirawati.

Berikutan hasil itu, Bates berkata, mereka dapat menemui apa disifatkan sebagai ‘pembunuh’ semua jenis barah kerana bahan Capsaicin itu mensasarkan pusat penghasilan sel ketumbuhan berkenaan.

“Penemuan itu sememangnya menarik dan menjelaskan bagaimana penduduk di negara seperti Mexico dan India yang gemar makanan pedas, kurang menghidap barah yang sebaliknya ketara di dunia Barat.

“Apa yang kita temui adalah sesuatu yang dapat melemahkan semua sel barah. Capsaicin, misalnya, secara khususnya tertumpu kepada sel barah yang memungkinkan penghasilan ubat yang membunuh barah, tetapi pada masa sama, tiada kesan sampingan,” katanya.

Penemuan itu sekali gus boleh menyaksikan pengeluaran ubat yang dapat merawat pelbagai barah pada anggaran cuma £410 juta (RM2.8 bilion) daripada kos keseluruhan menghasilkan ubat konvensional yang membabitkan kajian sekurang-kurangnya 10 tahun.

Ia disebabkan Capsaicin sememangnya dimakan hampir setiap hari oleh berjuta-juta penduduk dunia.

Malah, Capsaicin banyak dijadikan bahan aktif dalam krim sapuan urat dan rawatan penyakit psoriasis.

Penyelidik Nottingham itu mendapati, tindakan Capsaicin membunuh sel barah berkenaan berlaku tanpa menjejaskan sel lain yang sihat.

Dalam kajian itu, penyelidik meletakkan Capsaicin ke dalam sel barah dalam paru-paru manusia yang disifatkan permulaan baik dan penting dalam ujian ubat antibarah yang seterusnya menyaksikan sel barah terbabit, mati.

Bates juga berkata, berikutan Capsaicin yang menjadi sebahagian unsur dalam makanan dikenali ‘vanilloids’ dan banyak dimakan di kebanyakan negara secara langsung mengurangkan sekatan yang lazimnya dihadapi ubat baru di pasaran.

Bagaimanapun, pegawai penerangan mengenai barah di Cancer Research UK, meminta semua pihak tidak membuat kesimpulan muktamad mengenai kajian mengenai makanan pedas itu.

“Penyelidikan itu tidak mengatakan memakan banyak lada menyekat atau merawat kanser. Tentu menarik untuk melihat sejauh mana penyelidikan lanjut mengenai Capsaicin selepas ini,” katanya. – Agensi


http://www.bharian.com.my/m/BHarian/Thursday/Dunia/20070111001948/Article/

p/s: pok2 kelate berubah la ae drp makan manis2 jd mkn yg pedas2 deh... ;)

Minuman berkarbonat undang barah pankreas

WASHINGTON: Pengambilan kerap makanan dan minuman manis bukan sekadar menyebabkan seseorang menghidap diabetes tetapi turut meningkatkan risiko diserang barah pankreas, menurut kajian Institut Karolinska.


Ia menyatakan kekerapan meminum minuman berkarbonat, buah-buahan berkrim dan gula tinggi dalam kopi ialah tiga cara biasa meningkatkan risiko itu.

Barah pankreas ialah satu bentuk barah paling serius yang berlaku apabila organ itu mengeluarkan tahap insulin tinggi berpunca daripada gangguan metabolisme glukos.

Cara paling berkesan menambah pengeluaran insulin ialah dengan memakan banyak gula.

Bagaimanapun, buat kali pertama saintis menunjukkan pengambilan tinggi makanan dan minuman manis membuka peluang seseorang itu diserang barah pankreas.

Kajian bermula pada tahun 1997 apabila saintis mengadakan tinjauan pemakanan terhadap hampir 80,000 wanita dan lelaki yang sihat.

Kumpulan berkenaan diawasi sehingga Jun 2005. Menurut pendaftaran barah, 131 orang dari kumpulan itu menghidap barah pankreas.

Penyelidik kini mampu menunjukkan bahawa risiko menghidap barah pankreas berkaitan dengan jumlah gula di dalam pemakanan.

Golongan paling berisiko ialah mereka yang banyak meminum minuman berkarbonat atau minuman berasaskan sirap.

Kumpulan yang berkata mereka meminum produk seumpama itu dua kali sehari atau lebih 90 peratus berisiko berbanding mereka yang langsung tidak mengambil minuman itu.

Mereka yang menambah gula dalam makanan atau minuman seperti kopi sekurang-kurangnya lima kali sehari, berisiko 70 peratus lebih tinggi berbanding mereka yang tidak berbuat demikian.

Golongan yang memakan buah-buahan berkrim sekurang-kurangnya sekali sehari juga berisiko tinggi – mereka menghidap penyakit itu 50 peratus lebih kerap berbanding mereka yang tidak memakannya.

"Di sebalik hakikat peluang mendapat barah pankreas amat kecil, amat penting untuk mengetahui lebih mendalam mengenai faktor risiko di balik penyakit itu.

"Ia mungkin bentuk barah paling serius dengan ramalan teruk bagi mangsanya. Oleh kerana ia sukar dirawat dan sudah terlalu lewat apabila ditemui, amat penting bagi kita mengetahui cara menghalangnya," kata Susanna Larson, salah seorang penyelidik yang terbabit dalam kajian itu. – Agensi

Sumber: Berita Minggu ( 12 Nov 2006)

p/s: kpd kwn2 pok2 kelate kurangkn mkn gula deh :)

Thursday, July 9, 2009

PPSMI

ari ni keputusan mengenai PPSMI telah rasmi diumumkn...
kputusan yg lgsg xjgkakn bg ak n kwn2 mathematicians...
penghapusan PPSMI....
setelah berjuta wang dilaburkn akhirnye.........,,,,,,,
jgkaan awl kerajaan akn meneruskn PPSMI tp dgn menambah baik lg program ni....
tp sebaliknye....

pd pendapat ak penghapusan terus PPSMI suatu yg menyedihkn..
produk prtame keluaran IPGM yg 5thn mghabiskn mse mempelajari math n sains dalam BI xdpt nk menggunakn ilmu yg dpelajari n daplikasikn kpd murid2 sepenuhnye...
melalui pemerhatian ak time kat sek dlu...
PPSMI ade kbaikannye utk para pelajar....
para pelajr sudh mle brjinak2 mggunakan BI ketika proses P&P...
pggunaan istilah2 math n sains dlm BI pn dh mle dpraktikkan oleh murid2...
pd ak peluang harus dberikan kpd produk2 bru keluaran prtame IPGM utk menunjukkan kbolehn mereka sbg bakal guru yg telah dberikan tanggungjwb utk meneruskn kesinambungan pelaksanaan PPSMI...

mungkin PPSMI kalo tidak dilaksanakn di sek ren boleh dilaksanakan di sek men...
tidak dinafikan pelaksanaan PPSMI serba sedikit mmberi masalah kpd pelajr luar bndar..
pd pendapat ak mungkin PPSMI boleh di teruskan di sek2 SBP,MRSM,SMKA n sek2 elit..
bukan utk mmbuka jurang dlm kalangan pelajr...
tp ia boleh dijadikan keistimewaan kpd pelajar2 elit...
melaui kajian n temubual ngn pljar dr sek2 ini sebenarnye PPSMI tidak mmbri masalah besar bg mereka...
mungkin idea ini boleh dterima...
idea ini boleh menjadikn keadaan menang,menang bg mereka yg ingin PPSMI dteruskn n bg mereka yg ingin dasar PPSMI dihapuskan....

tp ini cme idea dr seorang insan kerdil yg lgsung tidak mampu mggugat segale kputusan yg telah dibuat...

mungkin ape yg tertulis ni ade yg xbersetuju...
tp xsalah kalo kte nk brkongsi pendapat...
hope kputusan untuk memansuhkan PPSMI ni dapat bg KEGEMBIRAAN kpd byk pihak...

for my friends...

Aizat - Sahabat

Sahabat…mengapa kau pergi
Tinggal aku sendiri
Kau tahu ku tak sanggup

Sahabat…ingat lah kau slalu
Jadi yang terbaik
Walau kau tak disini lagi

Sahabat…aku rindu padamu
Datang walau sesaat
Ku ingin kan kau hadir

Chorus:
Aku disini dan menunggu
Diam tanpa dirimu
Kau tahu ku tak bisa
Beranjak terbang dan melayang
tanpa diri mu ku tak bisa dan kembalilah

Tuesday, June 30, 2009

SeTiaP pErtEmUaN pASti aDa PerPiSaHan...

futsal at ARENA KB

time lepak kat KFC airpot...

hari ni last day mmber2 seperjuangan stay kat hostel huhu.. rmai yg kne duduk di luar disebabkn kebanjiran pelajar2 bru intake JULAI09..tp yg memilukan sbp ak kne dok dlm bangunan kotak ni lg :(

kesunyian dh mle terase sejak bberape ari ni...bilik2 satu per satu telah dikosongkn oleh penghuninye..ermm, kebosanan mle menyelubungi diri..kwn2 yg slalu dok lepak sme2, mkn sme2, men PES sme2 (walaupn slalunye aku yg mng hehe), "derak" sme2, "ngeteh" sme2...smue nye pergi meninggalkan ku huhu...

tp...myb semua ni ade hkmahnya...yg pntg sbg hamba kte perlu bersyukur sbp ALLAh akn tmbh nkmatnya kalo kte sentiase brsyukur...idop mst diteruskn walaupn tnpe kwn MATHEMATICIANs..

kpd kwn2 selamat mnjadi sebhgian dr ahli masyarakat..pas ni kowang jgn memekak plok dlm umh tu nnt mrh plok jiran2 hehe..

mungkinkah aku akn ikut jejak mereka thn depan??

Thursday, June 18, 2009

One Litre of Tears


nagareru kisetsu no mannaka de

amidst the flowing season


ふと日の長さを感じます


futo hi no nagasa wo kanjimasu

I suddenly feel the length of the days


せわしく過ぎる日々の中に


sewashiku sugiru hibi no naka ni

in the bustle of every day


私とあなたで夢を描く


watashi to anata de yume wo egaku

with you and I, a dream is sketched


3月の風に想いをのせて


sangatsu no kaze ni omoi wo nosete

my feelings sailing upon the march breeze


桜のつぼみは春へとつづきます


sakura no tsubomi wa haru e to tsuzukimasu

on into spring, the buds of the cherry blossoms continue


溢れ出す光の粒が


afuredasu hikari no tsubu ga

little by little, the beads of overflowing light


少しずつ朝を暖めます


sukoshizutsu asa wo atatamemasu

begin to warm the morning


大きなあくびをした後に


ookina akubi wo shita ato ni

after letting out a big yawn,


少し照れてるあなたの横で


sukoshi tereteru anata no yoko de

I'm a little embarassed; being beside you


新たな世界の入り口に立ち


arata na sekai no iriguchi ni tachi

having stood at the entrance of the door to a new world


気づいたことは1人じゃないってこと


kizuita koto wa hitori jya nai tte koto

I realized was that I was not alone


瞳を閉じれば あなたが


hitomi wo tojireba anata ga

if I were to close my eyes


まぶたのうらに いることで


mabuta no ura ni iru koto de

I'd see you there*


どれほど強くなれたでしょう


dore hodo tsuyoku nareta deshou

how much stronger has that made me?


あなたにとって私も そうでありたい


anata ni totte watashi mo sou de aritai

I hope that I've had the same effect on you


砂ぼこり運ぶ つむじ風


suna bokori hakobu tsumuji kaze

though the cloud of dust carried upon the swirling wind


洗濯物に 絡まりますが


sentakumono ni karamarimasu ga

caused the laundry to become tangled


昼前の空の白い月は


hiru mae no sora no shiroi tsuki wa

the white moon in the morning sky


何だかきれいで 見とれました


nanda ka kirei de mitoremashita

somehow it was so beautiful, I couldn't take my eyes off it


上手くはいかぬこともあるけれど


umaku wa ikanu koto mo aru keredo

although, there are things that don't go well


天を仰げば それさえ小さくて


ten wo oogeba sore sae chiisakute

if I look up to the heavens, those things seem insignificant


青い空は凛と澄んで


aoi sora wa rin to sunde

the blue sky is cold and clear


羊雲は静かに揺れる


hitsuji kumo wa shizuka ni yureru

the wispy clouds sway quietly


花咲くを待つ喜びを


hanasaku wo matsu yorokobi wo

the joy of waiting for the flowers to bloom


分かち合えるのであれば それは幸せ


wakachi aeru no de areba sore wa shiawase

If I could share that, I'd be happy


この先も 隣で そっと微笑んで


kono saki mo tonari de sotto hohoende

from now on, you'll be beside me, quietly smiling


瞳を閉じれば あなたが


hitomi wo tojireba anata ga

if I were to close my eyes


まぶたのうらに いることで


mabuta no ura ni iru koto de

I'd see you there*


どれほど強くなれたでしょう


dore hodo tsuyoku nareta deshou

how much stronger has that made me?


あなたにとって私も そうでありたい


anata ni totte watashi mo sou de aritai

I hope that I've had the same effect on you



Title: March 9th With Quartet
Artist: Remioromen
Album: Konayuki

Wednesday, June 17, 2009

2009/10 Fixtures in Full



The BIG Ones


Sat Aug 29

Arsenal H

Sat Sep 19

Manchester City H

Sat Oct 24

Liverpool A

Sat Nov 7

Chelsea A

Sat Jan 30

Arsenal A

Sat Mar 20

Liverpool H

Sat Apr 3

Chelsea H

Sat Apr 17

Manchester City A

Friday, June 12, 2009

KAKA and C.RONALDO



NEW REAL MADRID PLAYEAR..

KAKA - GBS 68MILLION

C.RONALDO - GBS 80MILLION

ThE bEsT PlAyeR!!


3 Pemain Bola Sepak Terbaik Dunia....

Adakah Messi jugak akan ke Real Madrid??

we just wait and see..............

Tuesday, May 19, 2009

tHe bEsT TeAM 2o09!!



EPL : MANCHESTER UNITED
COACH : SIR ALEX FERGUSON
BEST PLAYER : C. RONALDO

SERIE A : INTER MILAN
COACH : JOSE MOURINHO
BEST PLAYER : IBRAHIMOVIC

La LIGA : BARCELONA
COACH : JOSEP PEP GUARDIOLA
BEST PLAYER : LIONEL MESSI


Minggu ni semua liga2 utama yg menjadi perhatian peminat2 bola telah pn diketahui juaranye... bermuala dengan MU yg mengesahkan kejuaraan di Old Traford walaupn seri dgn Arsenal..
bg fun MU ini mrupakan suatu kepuasan ble tgk team kesayangan die org mng...

Inter Milan mengesahkan kejuaraan kali ke-4 berturut2 setelah pesaing terdekat AC Milan tewas...
&
Barca juga mengesahkan kejuaraan mggu ini setelah Real tewas buat kali ke-3 ke ats Villareal..

Sunday, May 17, 2009

SELAMAT HARI GURU!!!


" GURU PEMBINA NEGARA BANGSA"

Tuesday, May 5, 2009

ThE fUtuRe MaTHeMatiCian...

IPGM KB


VS


IPGM KT


Who the best MATHEMATICIANS??
The power is in your hand!!!

PaNiK... rIleks sUdeH :)

TANDA DISERANG PANIK

  • Pergerakan jantung yang pantas
  • Pernafasan laju
  • Berpeluh
  • Menggeletar
  • Pemikiran “ saya akan gagal ”,
  • mengapa aku jadi begini dsb.





Apa yang

perlu saya buat ??


  • BERHENTI menjawab untuk seketika

  • Cuba DUDUK dalam keadaan TEGAK dan PEJAM MATA

  • Tarik NAFAS dengan perlahan beberapa kali dan lepaskan nafas perlahan-lahan melalui hidung. TUMPUKAN fikiran untuk mententeramkan diri.








  • Letakkan kedua-dua tapak tangan ke hidung dan mulut dan bernafas menghala ke tapak tangan. Kemudian tarik nafas semula. Lakukan beberapa kali. Ia bertujuan untuk memasukkan semula karbon dioksida yang mungkin keluar berlebihan yang membuatkan bahan kimia dlm tubuh tidak seimbang.
  • Tumpukan fikiran bagi mengendurkan otot-otot satu demi satu dari muka, tengkuk, tangan, kaki dan lain-lain.
  • Cuba secara perlahan-lahan tukarkan perasaan takut kepada berani ( pemikiran negatif kepada positif).
-imz

TiPs!!


Aktiviti Menjelang Peperiksaan

  • Yakin dan teruskan berusaha
  • Tidur dan riadah yang mencukupi, Kajian menunjukkan TIDUR YANG CUKUP akan KUKUHKAN DAYA INGATAN seseorang ( Protein selular iaitu protein daya ingatan diproses semasa tidur).
  • Pastikan anda melakukan senaman ringan untuk kecerdasan diri
  • Wujudkan suasana yang selesa apabila anda mengulangkaji

Monday, May 4, 2009

2nd....


Seperti yg dijangkakan MU mng 1st leg at Old Trafford... Gol Oshea dh cukup mmbuktikan kehebatan MU.. so, Rabu ni separuh akhir ke-2.. I hope United will win the match..
GLORY UnITED!!!

Tuesday, April 28, 2009

gLoRy UniTeD!!!


Pemain Terbaik Tahunan Persatuan Pemain Profesional (PFA) England

PILIHAN LIGA PERDANA ENGLAND

PENJAGA GOL: Edwin Van der Sar (United)

PERTAHANAN: Glen Johnson (Portsmouth), Rio Ferdinand (United), Nemanja Vidic (United), Patrice Evra (United)

TENGAH: Ashley Young (Aston Villa), Steven Gerrard (Liverpool), Ryan Giggs (United), Cristiano Ronaldo (United)

PENYERANG: Nicolas Anelka (Chelsea), Fernando Torres (Liverpool)

Manchester United VS Arsenal


minggu ni MU akan menanti kunjungan Arsenal at Old Trafford... perlawanan pusingan pertama semi final UEFA...

ANALiSis :

MU nampak lbh yakin untuk mng kali ni setelah membelasah Totteham Hotspur 5-2 last week...

Rooney, Ronaldo, Berbatov kembali menemui sentuhan THE RED DEVIL!!!

Ryan Giggs get a moral after get Professional Footballers’ Association ward.....


Monday, April 27, 2009

my family@mathematics



picnic at Pantai Kuda


epy family...

kenangan......


The Mathematician...


lepak kat PSB...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...